MOERGESTEL – Wie heeft op naoorlogs Moergestel een groter stempel gedrukt dan Noud Smits? Vraag zonder antwoord. Noud Smits, die zaterdagochtend op 83-jarige leeftijd overleed, was tot aan het eind van de gemeentelijke zelfstandigheid in 1997 spelbepaler in de Moergestelse politiek en samenleving. Via

Maar ook in de raad van Oisterwijk liet hij zich daarna als voorman van Algemeen Belang gelden. In Moergestel had hij als wethouder zestien jaar lang aan de knoppen gezeten, maar in Oisterwijk koos hij voor de rol van luis in de pels. Smits schroomde niet Moergestels ongenoegen in de raadszaal van Oisterwijk te verklanken.

Smits kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen. Hij leed aan kanker. De man die altijd een uitgesproken mening over Moergestelse aangelegenheden had gehad, moest nu passen. Smits stelde de geschiedenis van Den Boogaard als gemeenschapshuis van Moergestel te boek, maar toen dat dit jaar in woelige baren kwam te verkeren, mengde hij zich niet in de verhitte discussie.

In 2016 moest hij verstek laten gaan bij de onthulling van het schoenmakersstandbeeld op het Sint Jansplein, waarvoor hij samen met de toen al overleden Hans Denissen had geijverd. Het beeld werd gemaakt door Hans van Brunschot, overbuurman van Smits aan de Hoefkens. Persoonlijke motivatie kwam daar ook bij kijken. Smits was de zoon van een schoenmaker die voor AvanG werkte. ,,Mijn vader was lid van de katholieke arbeidersbeweging, daar heb ik iets van meegekregen”, vertelde Smits in 2016 tegen het Brabants Dagblad. In de Moergestelse politiek was Smits onaantastbaar aan het hoofd van de Partij voor  Gemeenschappelijke Belangen (PGB), maar vlak voor de herindeling van ’97 brak om nooit opgehelderde redenen een paleisrevolutie uit. Ook als lijsttrekker van Algemeen Belang in de Oisterwijkse politiek kon Smits rekenen op de sympathie van een groot deel van het Moergestelse electoraat.

 

© Copyright - Erfgoed Moergestel